Lauwersmeer

Vroeger had de zee vrij spel in het Lauwersmeer (toen de Lauwerszee), dankzij de open verbinding met de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen is in 1969 een dam gebouwd. Dat leverde een prachtig nieuw landschap op dat is uitgeroepen tot Nationaal Park. In dit weidse waterland is van alles te ontdekken: enorme aantallen vogels en geweldige vergezichten.

Bij het horen van de naam Lauwersmeer beginnen vogelkenners al te watertanden. In dit gebied van water en eilandjes en ruige, slijkige graslanden broeden ruim honderd vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. Belangrijke kijkgebieden zijn de Ezumakeeg aan de Friese Kant van het Lauwersmeer met enkele vogelkijkhutten en een secundaire weg voor vogelaars en andere natuurliefhebbers. Aan de Groninger zijde is het Jaap Deensgat, met een uitkijkbult en een vogelkijkhut, en het Oude Robbengat.

Vergeet niet dat er ook zeeën van bloemen bloeien, er Vossen leven en er Schotse hooglanders en Konikpaarden grazen. Kortom, genoeg mogelijkheden voor prachtige excursies. Daarnaast biedt ook de Waddenzee met zijn kwelders de nodige mogelijkheden om vogels en het overige dieren- en plantenleven typisch voor een zout milieu, te bekijken.

Hoewel er vele slikkusten op de wereld voorkomen is er maar één gebied op aarde waar deze kusten uit kwelders bestaan. Dat is het Waddengebied tussen de kop van Noord Holland en Blavands Huk in Denemarken. Door een combinatie van bijzondere omstandigheden kan er een kwelderlandschap ontstaan.

Wij kamperen op Camping De Rousant dat ligt op een oude zandplaat in de voormalige Hunze. Kijk alvast eens rond op de camping. Een rivier uit de oudheid die het water afvoerde van o.a. de Drentse Aa en uitmondde in de Lauwerszee. In de loop van de tijd is de Hunze gekanaliseerd en heet nu Reitdiep. Het stalen kunstwerk in de vorm van een metershoge krul vlakbij de ingang van de camping is gemaakt door Hein Mader. Meer details/foto’s over de camping en de excursies bij het Lauwersmeer staan in het verslag van augustus 2013 en van september 2017.

Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 30,- en voor jongeren € 16-. De kosten voor de camping zijn voor eigen rekening.

Voor nadere informatie: Ingrid Martin, tel: 06-30087539, email: ingridmartin@akc.knnv.nl

Ga verder naar K10 Ameland of

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2023