Triglav-gebergte

In de oostelijke Alpen, vlakbij van Italië en Oostenrijk, ontspringt de rivier Soča. Het heldere, turquoise-kleurige water stroomt naar de Adriatische zee in het zuiden. Het berggebied rond de bovenloop van het beekje heet Julische Alpen (genoemd naar Julius Caesar die er een Romeinse provincie stichtte) en ligt voor een groot deel in het Nationaal Park Triglav. Dit park is bijna 900 km² groot en is al 40 jaar beschermd; het oudste deel zelfs al sinds 1924. De rotsen zijn kalkrijk waardoor er karstverschijnselen zijn zoals grotten met hun speciale bewoners. De hoogste top Triglav (‘driekop’) ligt in vogelvlucht 20 km van de camping en reikt met steile hellingen tot bijna 2900 m.

Daar omheen ligt een ruig alpien gebied met prachtige vergezichten en ongerepte natuur veel bijzondere soorten dieren en planten. De Lynxen, Wolven en Beren zal je niet zien. Maar Marmotten, Steenbokken en Gemzen behoren tot de mogelijkheden. Wat niet wegloopt, zijn bijvoorbeeld de Edelweiss en de Soldanella – het lila Alpenkwastje – daar waar de sneeuw net is gesmolten. En de prachtige Alpenleeuwenbek – paars met oranje – en het hemelsblauwe kussenvormende Alpenkoninkje of plakkaten roze Ganzerik die men er Triglav-roos noemt. En de diepblauwe Clusius Gentiaan, het roze Borstelige Alpenroosje en de lilablauwe Alpenkruisdistel. Maar ook soorten die alleen daar groeien (endemen), bijvoorbeeld Lilium carniolicum, Papaver julicum en Primula car­niolica. En twee soorten die in de bergflora van Grey-Wilsen een Nederlandse naam hebben gekregen maar toch echt in de Zuidoost-Alpen thuishoren: Triglav Streepzaad en Versmald Klokje. Alleen al deze laatste is mooi genoeg om ervoor naar Slovenië te gaan.

In de voorgaande kampen zagen de deelnemers veel voor hen nieuwe orchideeën zoals Zwarte en Rode vanille orchis, de Dennenorchis en Malaxis monophyllos. Maar misschien wil je gewoon Knotsorchis, Witte muggenorchis of Groene nachtorchis bekijken. En probeer dan meteen Korhoen, Sneeuwhoen en Steenarend te horen of te zien. Om nog maar te zwijgen over 66 soorten dagvlinders in het kampverslag van 2018. En alle andere insecten. Of de Reuzensmarargdhagedis en zijn medereptielen.

De boomgrens ligt tamelijk laag. Er zijn veel wandelroutes, zowel eenvoudige als meer uitdagende voor een sportieve bergtocht. In de minder hoge delen van het gebied is het eveneens goed lopen in bossen en langs bloeiende graslanden en bermen. Ook buiten het park is het landschap aantrekkelijk en de biodiversiteit aanzienlijk, met duidelijk Oost-Europese aspecten. Lees hier het kampverslag van 2018.

De camping ligt bij de beek op een veilig niveau. Hier kan je een kijkje nemen op de camping Kamp Liza Bovec, die tevens allerlei onderkomens aanbiedt. Wacht niet te lang met reserveren als je graag in een bepaalde accommodatie wilt verblijven. Als je wilt, kan je kajakken vanaf de camping en op veel andere plekken op het prachtige riviertje, al dan niet op wild water.

Slovenië is in het verleden sterk beïnvloed vanuit Oostenrijk. Het lijkt in veel opzichten meer op Europa dan op de Balkan. De afstand vanaf Utrecht naar Bovec is ca. 1200 km. Dat is een eind, maar niet verder dan bijvoorbeeld de Pyreneeën of de Camargue. En het Triglav-gebied met de Soča-vallei zijn werkelijk de moeite waard

Het KNNV-inschrijfgeld bedraagt per volwassene € 49,- en voor jongeren € 27,-. De kosten van de camping zijn voor eigen rekening.

Voor nadere informatie: Frans Duijm, E: fransduijm@akc.knnv.nl T: 06 22 20 56 68.

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2024