Cevennen en Languedoc

In het najaar lopen de trekroutes van talloze vogels die vanuit het noorden van Europa naar Afrika vliegen via de kusten van de Languedoc. Sommige soorten kiezen ervoor over de Cevennen te vliegen, anderen volgens de “Route du Soleil” om vervolgens samen te komen in het uiterste zuiden van Frankrijk. Daar bevindt zich het Parc naturel régional de la Narbonnaise met zoutpannen, plas-drasgebieden, rijstvelden en hier en daar een kleine verhoging, van waar je de vogels van verre aan ziet komen. In de eerste week zijn we 3 dagen in de Cevennen en bezoeken we in de Gorge de la Jointe (nabij Millau) la Maison des Vautours en op hoogte volgen we de trek van Slangenarend, Steenarend en zangvogels. We verblijven op de camping la Muse.

Na 3 dagen gaan we door naar het regionale Parc naturel régionale de Narbonnaise en verblijven dicht aan de kust op de camping les Floralys te Narbonne (www.lesfloralys.com), waarvan de campingeigenaresse zegt “Sachez que nous même sommes placés sur un ligne migratoire pour le mois de septembre/octobre il n’est pas rare d’observer toute sortes d’oiseaux et en particulier les Cigognes”.

Trekvogels kunnen bij uitstek gezien worden nabij Gruissan, op de Roc de Conilhac (zie website LPO migration), Port la Nouvelle en Leucate.

Daar vliegen roofvogels, zangvogels, Kraanvogels, Ooievaars etc. over of pauzeren in de rijstvelden rondom de Roc de Conilhac om even bij te komen. Maar ook langs de kust worden in de zoutpannen en moerasgebieden zeer veel vogels zoals sternen, steltlopers, reigersoorten, Purperkoet, Baardmannetjes, Bijeneters etc. waargenomen. Een eldorado voor de vogelaar! De wind kan soms wat roet in het eten gooien, maar in de lagunes en landinwaarts valt er genoeg te beleven.

Afstand vanaf Utrecht naar de Cevennen is ca. 1100 km.

Het inschrijfgeld bedraagt per volwassene € 49,- en voor jongeren € 27-. De kosten voor de camping zijn voor eigen rekening.

Voor nadere informatie: Yolande Holthuijzen, T: 06-83708934, E: penningmeester@akc.knnv.nl