De Oude Leij, Alphen, Noord-Brabant

Ten zuidwesten van Tilburg tot aan de Nederlands-Belgische grens ligt het stroomgebied van de Oude Leij, de Poppelsche Leij en de Roovertsche Leij. Zij stromen langs de landgoederen De Hoevens, Het Ooijevaartsnest, Gorp, Rovert en Nieuwkerk. Grenzend aan de Oude Leij ligt de Regte Heide en Riels Laag.

De natte, voedselrijke beekdalen en droge, voedselarme heide maken het gebied zeer interessant voor flora en fauna. Als je geluk hebt kun je vanuit je tent op het natuurkampeerterrein De Hoevens vleermuizen en bosuilen zien vliegen. De Regte Heide is gelegen op een ongeveer 1 km brede dekzandrug, welke de waterscheiding vormt tussen de Oude Leij en de Poppelsche Leij.

De overgang van de Regte Heide naar het beekdal van de Oude Leij, het Riels Laag is een zeer zeldzame overgang van hoge, droge en voedselarme heide naar laag, nat en voedselrijk beekdal. Door ontginning, ruilverkaveling en landinrichting zijn dergelijke gradiënten of natuurlijke overgangen nog maar op enkele plaatsen in Nederland aanwezig.

Er zijn hier veld- en boomleeuweriken en roodborsttapuiten te zien. Het gebied is te verdelen in de beekdalen en het daar buiten gelegen licht golvende dekzandlandschap waarin hier en daar lage duingebiedjes voorkomen. Het gebied bestaat uit droge en vochtige heide, moerassige laagten, zure en zwakgebufferde vennen en loof- en naaldbossen.

Op het hoger gelegen deel komt men langs een reeks goed zichtbare grafheuvels uit de Midden-Bronstijd. Het dal van de Oude Leij ten westen van de Regte Heide heet ‘Riels Laag’. Hier vond grootschalige natuurontwikkeling plaats. Weidevogels maakten plaats voor soorten van moeras en ruigte, zoals blauwborst en sprinkhaanzanger. ’s Winters en in de trektijd komen er, in grote aantallen, allerlei watervogels, wat te danken is aan de voedselrijkdom en rust. In Riels Laag – Noord is het in vroeger eeuwen opgebrachte zand afgegraven, waarna kwel weer kon uittreden. De resultaten voor de flora zijn fantastisch, met onder meer verschillende soorten orchideeën.

In de beekdalgraslanden groeien soorten als moerashertshooi, Moeraswolfsklauw en de Kleine zonnedauw. Amfibieën, vlinders en vogels vinden hier een aangenaam leefgebied – bijzondere dieren als de kamsalamander, de heikikker, het gentiaanblauwtje, de grutto, en de patrijs gedijen goed. In de beekdalgraslanden groeien soorten als moerashertshooi, Moeraswolfsklauw en de Kleine zonnedauw. Amfibieën, vlinders en vogels vinden hier een aangenaam leefgebied – bijzondere dieren als de kamsalamander, de heikikker, het gentiaanblauwtje, de grutto, en de patrijs gedijen goed.

Wij krijgen de gelegenheid te kamperen op de rustieke en autovrije natuurcamping van Landgoed De Hoevens, gelegen 15 minuten fietsen vanaf Alphen in Brabant. Op het landgoed zijn ook een B&B en een vakantiehuis te huur. Een natuurkampeerkaart is verplicht.

De Hoevens is een oud particulier landgoed van grote natuur- en cultuurhistorische waarde met monumentale boerderijgebouwen en een zeldzaam Kempisch coulissenlandschap. Het beekje de Oude Leij met Riels Laag ligt op wandelafstand van de camping. Aangrenzend liggen de natuurgebieden ’t Ooievaarsnest en de Regte Heide. Landgoed de Hoevens zet zich graag in voor de bijen en vlinders die zich tegoed doen aan de nectar van de bloemrijke weides. Bijen vinden nestgelegenheid in de oude houtwallen, die weer in ere zijn hersteld. Ook zijn er kleinschalige akkers langs bestaande bos- en struweelranden aangelegd en ingezaaid met een kruidenrijk mengsel en Rogge. Dat verbetert de biodiversiteit en het leefgebied voor de patrijs. In de herfst is het een interessant gebied voor paddenstoelen.

Alphen in Noord-Brabant is te bereiken met de Arriva bus 132 vanuit Tilburg, dan is het nog 3 km naar de camping.

De peildatum voor deze natuurvakantie is 1 maart 2025.

Het KNNV-inschrijfgeld bedraagt per volwassene € 32,- en voor jongeren € 17,-. De kosten van de camping zijn voor eigen rekening.

Voor nadere informatie: Ingrid Martin, T: 06-30087539, E:ingridmartin@akc.knnv.nl

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2025