Causses, Frankrijk

In dit fraaie gebied was ruim tien jaar geleden al een kamp waar prachtige waarnemingen zijn gedaan, lees het verslag uit 2013. Goed om opnieuw te bezoeken, evenals de camping La Cascade. Die is rustig en ruim gelegen bij het riviertje de Jonte. Er lopen muurhagedissen, je hoort er wielewaal, nachtegaal en nachtzwaluw; slangenarend en gieren komen overvliegen.

Er is een salle commune waar we kunnen zitten en internetten. Als je op tijd bent kan je een grote tent, chalet of ecolodge huren. Dit dien je zelf te regelen.

De camping is een goed startpunt voor wandelingen en verdere excursies. Het dal ligt tussen kalkrijke (mergel en dolomiet) en zure (graniet en schist) gebieden waar de Atlantische en de mediterrane flora en fauna bij elkaar komen, zodat de natuur zeer divers is. De hellingen van heuvels en bergen zijn bedekt met geurige gele brem.

Het vorige kamp telde er 456 plantensoorten waarvan 33 soorten orchideeën. Veel soldaatjes, aapjes- en purperorchissen, met ook hun hybriden. Bijvoorbeeld hybriden van soldaatje met poppenorchis. Tevens zijn er spinnenorchis en snippenorchis te vinden. Verder de Ophrys insectifera aymoninii een alleen daar voorkomende ondersoort van de vliegenorchis. En Ophrys sphegodes aveyronensis, een lokale ondersoort van de spinnenorchis met verschillende kleurvarianten. Andere planten zijn ook de moeite waard, bijvoorbeeld gekuifd kartelblad, bieslelie, voorjaarsadonis, rotsviooltje, geel hongerbloempje, steenroosje en trompetnarcis. Verder o.a. blauw, wit en geel vlas en kooltje vuur (in boerenland).

Tijdens het kamp in 2013 zijn er 55 soorten dagvlinders gezien, en verder vroedmeesterpad, knoflookpad en veel parel- en westelijke smaragdhagedissen. Aan vogels geen gebrek: bergfluiter, rode rotslijster, alpenkraai, ortolaan, grauwe klauwier, zuidelijke klapekster, wespendief en aasgier. Ook trof men maar liefst 66 soorten landslakken aan.

De hoogvlaktes van de Causses met hun merkwaardig verweerde rotsgedrochten liggen binnen het Nationale park van de Cevennen (913 km2) en vormen een onderdeel van het Centraal Massief van Zuid-Frankrijk. Vanaf de bergen van graniet en schist stromen talrijke beekjes en riviertjes. Het kalkrijke gebied van de Causses is doorsneden door zwaar beboste diepe kloven met vele grotten en dolines (zinkgat of komvormige laagte).

Het kamp vindt plaats in Salvinsac bij Meyrueis. Het ligt tussen de Causse Méjean en het massief van Mont Aigoual. Causse de Méjean is een kalkrijke hoogvlakte, op ± 1000 m en bestaat uit uitgestrekte boomloze vlaktes met o.a. vedergras. Schapen hebben er voor gezorgd dat het gebied kaal blijft. Hun melk levert de bekende Roquefort op. Waar water aan de oppervlakte komt of blijft staan, zijn dorpjes en wat bos. Heel anders is het massief van de Mont Aigoual, dat met zijn 1567 m het hoogste punt in de omgeving vormt, hemelsbreed op 12 km van de camping. Het zure gesteente is begroeid met beuken en naaldhout. Op de hoogtes kan het winderig, nat en koud zijn en hier en daar is het stevig klimmen en dalen. Dit vergt een goede conditie van de deelnemers.

Riviertjes hebben diepe kloven uitgeslepen en er zijn nauwe doorgangen ontstaan bij de Gorges de la Jonte en de Gorges du Tarn. Deze steile rotsen zijn ideale broedplekken voor de gieren. In de rivieren kan je kanoën. Het is mogelijk te fietsen van de camping naar Meyrueis waar je boodschappen kan doen: 4 km met 50 m hoogteverschil.

Millau heeft het dichtstbijzijnde treinstation; de afstand naar de camping is bijna 50 km. Over het halen/brengen is wellicht iets af te spreken met andere kampdeelnemers.

De afstand vanaf Utrecht is 1110 km.

De peildatum voor deze natuurvakantie is 1 maart 2025.

Het KNNV-inschrijfgeld bedraagt per volwassene € 52,- en voor jongeren € 28,50. De kosten van de camping zijn voor eigen rekening.

Voor nadere informatie: Frans Duijm, E: fransduijm@akc.knnv.nl T: 06 22 20 56 68.

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2025