Het Binntal is een zijdal van het Rhônedal en ligt vlakbij de Italiaanse grens. Het Binntal ligt op 1450 meter hoogte en vormt een onderdeel van het Landschapspark Binntal. Het park is van oudsher bekend als het “dal van de kristallen”, met de bloedrose realgaarkristallen, sneeuwwit dolomiet en arseen-sulfozouten zoals hatchiet, imhofiet, edenharteriet en vele halfedelstenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gebied door de variëteit aan gesteenten, een zeer fraaie flora heeft met bijbehorende insectenpopulatie.
Direct vanaf de camping kan je via de vele wandelpaden het gebied ingaan. Door de hoogteverschillen en de mineralenrijkdom is de variatie in plantensoorten groot, maar ook vlinderaars en vogelaars kunnen hier hun hart ophalen, misschien niet qua aantal, maar wel wat betreft de soorten die in het hooggebergte thuishoren. Wat te denken van de Turkse lelie, Hallers primula, Tulipa gengriolensis, Walliser Lewkoje (Matthiola valesiaca), stengelloze tragant (Astragalus exscapus) en tal van andere plantensoorten op diverse hoogten? In de wat nattere gebieden tref je kwartels en kwartelkoning aan.
De drogere gebieden herbergen boompieper, veldleeuweriken, alpenheggemus en paapje en rotszwaluwen. De Apollovlinder komt er voor, maar ook Bombus gerstackeri die alleen op monnikskap te vinden is. Talloze krekels en sprinkhanen hoor je in de alpenweiden, waaronder de Acryptera fusca.
Om in het hooggebergte te belanden, neem je de auto naar de 15 kilometer verder gelegen kabelbaan. Vanaf 2926 meter hoogte kan je dan de Aletschgletcher bekijken. Daar tref je zeker de vogels die in het hooggebergte verblijven aan, zoals de rode en blauwe rotslijster, sneeuwgors en wie weet zie je dan ook de sneeuwhoen en steenarend. Op de alpenweiden en grasveldjes in het gebergte tref je edelhert, alpenmarmotten, steenbokken en gemzen aan en natuurlijk de koeien die omstreeks Pinksteren de bergen in zijn gegaan.
Voor mineralogen is het Binntal een aanrader: door de enorme verscheidenheid aan kristallisaties is het dal één van de beroemdste dalen ter wereld. In het Mineralenmuseum van de mineralenexpert André Gorsatt in Imfeld kan je je hart ophalen! De camping biedt ons een veld aan, waarop we samen kunnen staan. Naast je tent mag je een kampvuurtje aansteken. De camping is ’s nachts onverlicht, waardoor ook de sterrenhemel prachtig waar te nemen is. Het sanitair is modern en is goed onderhouden.
Er is een goede conditie vereist voor deze natuurvakantie. Het is aan te raden bergschoenen en zo nodig wandelstokken mee te nemen om in het hooggebergte te kunnen wandelen.
In 2015 zijn we hier ook geweest, zie daarvoor het verslag.
De camping Giessen in het Binntal is goed te bereiken met auto, caravan en camper. De afstand vanaf Utrecht tot het Binntal is 938 km.
Met openbaar vervoer kan men tot station Lax of Fiesch Feriendorf of Fiesch, reizen. Alle stations op ongeveer 13 km van Binn. Er gaat ook nog een bus naar Binn.
De kosten voor het kamperen zijn voor eigen rekening.
De peildatum voor deze natuurvakantie is 1 maart 2025.
Het KNNV-inschrijfgeld bedraagt per volwassene € 52,- en voor jongeren € 28,50. De kosten van de camping zijn voor eigen rekening.
Voor nadere informatie: Yolande Holthuijzen, T: 06-83708934, E: penningmeester@akc.knnv.nl