Grenspark Maas-Swalm-Nette

In het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette, aan weerszijden van de grens midden-Limburg/Nordrhein-Westfalen, liggen bijna 10.000 ha natuurgebieden en vogelbeschermingsgebieden. De gebieden variëren van extreem vochtig en voedselrijk in het Maasdal en in de beekdalen tot extreem droog, zandig en voedselarm op de hoger gelegen terrassen. Binnen de totale oppervlakte van het grenspark bevinden zich in de omgeving van de camping in Reuven, Het Brachterwald, Elmpter Schwalmbruch en Nationaal Park de Meinweg. Gebieden met voor flora en fauna zeer verschillende en interessante biotopen. De rivieren, die hun naam aan het park hebben verleend, de Maas, Schwalm en Nette hebben met de Niers evenals tal van meren, beken en broekbossen het mooie landschap van het natuurpark als het ware vormgegeven.

In het westen is het gebied begrensd door een steilrand van het hoog- naar het midden terras van de Maas. Het Brachterwald ligt op het hoogterras (soms tot 60 m. hoogte) van de Maas. Tot 1996 was dit gebied als munitieopslagplaats van de Britse strijdkrachten hermetisch afgesloten. Daarna kwam het gebied in handen van natuurbeschermingsorganisaties. Vanaf 1998 werden fiets- en wandelpaden aangelegd en in 2000 kreeg het de status van natuurgebied. Bijna vijftig jaar lang kon zich op de voedingsarme stuifzandbodem van dit verboden gebied een uniek heidelandschap ontwikkelen met een veelvoud aan zeldzame dier- en plantensoorten.

Het natuurgebied Elmpter Schwalmbruch is een groot heidegebied, als overblijfsel van de ooit zeer uitgestrekte vennen aan de Schwalm. In de overgang naar de drogere delen van het gebied kun je de grootste jeneverbesheide vinden. Langs de Schwalm leiden de paden door en langs elzenbossen. Delen van dit gevarieerde moeraslandschap zijn behouden gebleven of opnieuw geschikt gemaakt als leefgebied voor zeldzame en met uitsterven bedreigde dieren en planten. Als je geluk hebt, kun je in de schemering zelfs de nachtzwaluw horen, evenals de bosuil, steenuil en de das. Overdag kan men de havik, sperwer, rode wouw, wild zwijn maar ook vos en haas zien.

Het Nationaal Park De Meinweg is geologisch gezien van grote betekenis, door het voor Nederland unieke terrassenlandschap, met een drietal steile overgangen tussen de verschillende terrassen. Deze zijn ontstaan door erosie van de in het verre verleden door Rijn en Maas afgezette sedimenten én door verschuivingen in de aardkorst. Dwars op de terrassen zijn twee beekdalen ontstaan: het dal van de Boschbeek en van de Roode Beek. Tussen deze beken en beekdalen liggen stille vennetjes en uitgestrekte bossen en heidevelden. Hier komt tegenwoordig weer een adderpopulatie voor.

Al met al dus drie interessante gebieden om excursies te houden. Het gebied is geschikt om te fietsen. In 2016 is er een Pinksterkamp gehouden, zie het verslag.

De camping Natuurplezier, ligt direct bij de ingang het Brachter Wald. De camping heeft ruime standplaatsen en de mogelijkheid om blokhutten te huren. Kampeerders zullen zich voor 1 januari moeten opgeven, willen zij verzekerd zijn van een plaats. Diegene die een accommodatie willen huren zullen dit zelf ruim voor 1 januari moeten doen, wil er nog plaats zijn.

Vanuit Roermond rijdt een Arriva trein in 10 minuten naar Reuver. Vanuit Reuver is een fietspad van 5 km. naar de camping.

De peildatum voor deze natuurvakantie is 1 januari 2025.

Het KNNV-inschrijfgeld bedraagt per volwassene € 32,- en voor jongeren € 17,-. De kosten van de camping zijn voor eigen rekening.

Voor nadere informatie: Ingrid Martin, T: 06-30087539, E:ingridmartin@akc.knnv.nl.

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2025