Viroinval

K08 België, Viroinval, zaterdag 11 juni t/m zaterdag 18 juni 2022

Contact: Inge van Iterson, tel: 06-14100926, email ingevaniterson@akc.knnv.nl

Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 30,- en voor jongeren € 17,-. De kosten voor de camping zijn voor eigen rekening.

Afstand vanaf Utrecht is ca. 300 km.

De Viroinvallei is een paradijs met een schat aan soorten! De camping is gelegen in de vallei van de Viroin, één van de natuurrijkste gebieden van de Benelux. De rivier snijdt door een kalk-leembodem waardoor prachtige vegetaties zijn ontstaan: kalkgraslanden, vochtige hooilanden en loofbossen wisselen elkaar af.

In de kalkheuvels zijn honderden kloven en minicanyons gevormd. De kalkgraslanden worden als één van de soortenrijkste ecosystemen ter wereld gezien met vele zeldzame orchideeën, gentianen, Zomerbitterling, Bloedooievaarsbek, Wildemanskruid, etc. etc.

Deze botanisch rijkdom trekt een verscheidenheid aan insecten aan, waaronder vele dagvlinders (waaronder Dwergblauwtje, Kleine ijsvogelvlinder, Rotsvlinder en Groentje), zweefvliegen, sprinkhanen en kevers, die weer voedsel zijn voor reptielen, amfibieën en vogels. De variatie aan vogels is groot: Oehoe, Kwartelkoning, Waterspreeuw, Wielewaal en veel zangvogels worden gezien en gehoord.

Het gebied herbergt niet alleen een pracht aan fauna en flora, maar is ook historisch zeer interessant. In de Gallo-Romeinse tijd liepen belangrijke handelsroutes door het gebied, waar nu nog de sporen in Treignes te vinden zijn. De talrijke cultuur-historische musea geven een goed beeld van de historische ontwikkeling van deze streek en zijn een aanrader voor een dagje “minder mooi weer”. Ook treinliefhebbers kunnen met een oude stoomlocomotief nog even “stomen” door de vallei.

Een uitgebreide beschrijving van de kalkgraslanden is te vinden in: De Kalkgraslanden van de Viroinvallei. Plantengemeenschappen en de invloed van beheer en habitatversnippering. Natuurfocus 3(4): 135-141.

Neem alvast een kijkje op de camping!

Ga verder naar K09 Auvergne of

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2022