Nationaal Park de Veluwezoom

K07 Nederland, Nationaal Park de Veluwezoom, vrijdag 3 juni t/m maandag 6 juni 2022

Contact: Ingrid Martin, tel: 06-30087539, ingridmartin@akc.knnv.nl

Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 25,- en voor jongeren € 14,-. De kosten voor de camping zijn voor eigen rekening

Nationaal Park de Veluwezoom telt ruim 5.000 hectare en is onderdeel van de Veluwe, een groot, aaneengesloten natuurgebied. Je vindt hier haast ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Kenmerkend voor de Veluwezoom is het reliëf: nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht. Op de Posbank bijvoorbeeld kun je bij mooi weer tot in Duitsland kijken. Er zijn veel fiets- en wandelroutes.

Wij verblijven in Laag Soeren dat vlak bij de Oost-Veluwse stuwwal ligt en ook dicht bij het stroomgebied van de IJssel. Het terrein varieert in hoogte van 40 meter tot 85 meter boven N.A.P. Het reliëf wordt vooral veroorzaakt door een in de stuwwal uitgesleten droogdal. Dat is ontstaan door afstromend regenwater en smeltwater. Ook dekzandheuvels en vastgelegd stuifzand zorgen voor reliëf.

Vlakbij Laag Soeren ligt de Loenermark met de mogelijkheid op een ontmoeting met het aanwezige wild. De heide van de Loenermark is weinig vergrast. Op de heide groeien nu diverse korstmossen, Buntgras, Walstro, Heideklauwtjesmos, Duivelsnaaigaren, Pilzegge en Grote wolfsklauw. De Stekelbrem weert zich met zijn stekelige doorns prima tegen de begrazing. De heide en het overgangsgebied van heide naar bos zijn van belang voor diverse vogelsoorten, zoals de zeldzame Draaihals, Nachtzwaluw, Geelgors, Roodborsttapuit, Boomleeuwerik, Boompieper en Boomvalk. De laatste tijd wordt er af en toe een Korhoen gezien, afkomstig van het naburige Nationale Park De Hoge Veluwe.


In de schemering scharrelt de Das rond. Er zijn meer dan 10 bewoonde dassenburchten in het gebied. Ook de Boommarter heeft hier zijn leefgebied. Ook leven er veel libellen zoals de Venwitsnuitlibel en veel vlinders. Een zeldzaam exemplaar is het Groentje, een dagvlinder. De Heivlinder en de Bosparelmoervlinder komen hier voor. Deze laatste heeft als waardplant Hengel, een plant die hier nog in redelijke aantallen groeit. Zeldzame sprinkhanen en de zeer zeldzame Lentevuurspin zijn ook in het gebied te vinden.

De zuidrand van Veluwezoom ziet er op veel punten anders uit dan de rest van het gebied. Hier ligt de landgoed Beekhuizen, schaapskooi Heuven en Rhederoord, waar je kunt wandelen over statige lanen en door oude loofbossen. In de Crossbill Guide Veluwe staan de wandelroutes De Beekhuizense Beek, met Biljoen en Beekhuizen, het Rozendaalse Zand en de Posbank beschreven, even als een wandelroute door Middachten en de onzalige bossen. Biljoen ligt op de overgang van zandgronden en riviergronden. Het is het overgangsgebied van de Veluwe naar de IJssel. In de Crossbill guide staat ook het Fietsroute Rondje Brummen beschreven waarin de drie-eenheid van het Veluws landschap (rivierengebied, beekdallandschap en stuwwal). Het bezoekerscentrum Rhederoord ligt vlakbij, kinderen kunnen zich daar vermaken in de speelnatuur van OERRR.

Wij verblijven op Camping Boszicht in Laag Soeren, een aan de rand van de Veluwe gelegen natuurcamping op vier hectare grond met 80 plaatsen voor caravans en tenten. Daarnaast verhuurt Camping Boszicht enkele blokhutten e.d. (kampeerders kunnen er ook hun paard stallen en verzorgen). 

Ga verder naar K08 Viroinval of

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2022