Teutoburgerwoud

Het Teutoburger Wald bestaat uit een serie van beboste, kalkhoudende heuvelruggen ten zuiden van de stad Osnabrück in het noordwesten van Duitsland. Samen met de Wiehengebirge (ten noorden van Osnabrück) ligt het binnen de 1500 km² Natur- und Geopark TERRA.vita. Deze kampeervakantie vindt plaats in het noordelijke gedeelte van het Teutoburger Wald, waar het gesteente opgebouwd is uit zandsteen en kalksteen uit het Trias met een hoogste punt van 331 m boven de zeespiegel.

De hellingen zijn begroeid met Beuk en verschillende soorten naaldbomen. Waar kalk aan de oppervlakte komt, staat Haagbeuk met daaronder een rijke begroeiing. De bossen herbergen diverse spechten en kleine zangvogels zoals de Appelvink.

Naast de bossen zijn er veen-, gras- en heidelandschappen met de hiervoor karakteristieke vegetatie, inclusief verschillende soorten orchideeën. Op open plekken komen kleine pages, parelmoervlinders en blauwtjes voor. Het gebied is ook rijk aan amfibieën (Alpenwatersalamander, Kamsalamander en Boomkikker). Het glooiende landschap heeft iets weg van Zuid-Limburg en sommige huizen zijn in vakwerkstijl gebouwd. Wandelroutes bieden vanaf de heuveltoppen een fantastisch uitzicht op het schilderachtige landschap.

We verblijven op de camping Eurocamp Lienen, 20 km ten zuidwesten van Osnabrück. Neem alvast een kijkje. De camping ligt ten noorden van de zuidelijkste heuvelrug, terwijl het dorp Lienen zich aan de zuidelijke kant van de heuvelrug bevindt.

Op de satellietfoto van Google Maps zijn 3 grote kalksteengroeves te zien die deze heuvelrug ‘opensplijten’. De meest westelijke kalksteengroeve Dykerhoff naast het dorp Lengerich is, onder leiding van een gids te bezichtigen en je kunt er dan zelf op zoek naar fossielen.

In de andere richting, op de Silberberg, ten noorden van het dorp Natrup-Hagen, vond ooit primitieve mijnbouw plaats (lood, zink, zilver) wat terug te zien is in zinkflora in een rijk kalkgrasland.

Meer dan 2000 jaar geleden, ergens in de regio, vond de Varusslag (Varusschlacht) plaats. In deze historisch belangrijke veldslag hebben Germaanse volken onder leiding van Arminius (ook bekend als Hermandrie legioenen van Romeinse troepen vernietigd. De moderne naam ‘‘Teutoburger Wald’’ (daarvoor heette die ‘‘Osning’’) komt vanuit een 19de-eeuwse interpretatie waarin geclaimd werd dat de veldslag in de buurt van Bielefeld zou hebben plaatsgevonden. Moderne archeologie heeft echter bepaald dat (tenminste de laatste fase van) de veldslag plaatsvond in de buurt van het dorp Kalkriese, aan de noordkant van het Wiehengebirge ten noordwesten van Osnabrück, waar nu in een museum Romeinse vondsten worden tentoongesteld.

Er zullen met name wandelexcursies gehouden worden. Fietsen kan wel, maar is erg zwaar in dit heuvelachtige gebied. De verslagen van de vakanties van mei 2007 en augustus 2017 (allebei op Eurocamp Lienen gehouden) geven een goede indruk van wat hier te verwachten is.

De afstand vanaf Utrecht naar Lienen is 220 km.

Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 30,- en voor jongeren € 16-. De kosten voor de camping zijn voor eigen rekening.

Voor nadere informatie: Ingrid Martin, tel: 06-30087539, email: ingridmartin@akc.knnv.nl

Ga verder naar K09 Lauwersmeer of

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2023