Porstendorf

K06 Duitsland, Porstendorf, woensdag 25 mei t/m woensdag 8 juni 2022

Contact: Ingrid Martin, tel: 06-30087539, ingridmartin@akc.knnv.nl

Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene €49,- en voor jongeren € 27,-. De kosten voor de camping zijn voor eigen rekening.

Afstand vanaf Utrecht naar Postendorf is ca. 600 km.

In het groene hart van Duitsland ligt de deelstaat Thüringen in het midden van Duitsland. Camping & Ferienpark Bei Jena, ongeveer 3 km ten noorden van Jena. De camping ligt erg mooi op een eiland tussen Saale en een omleidingskanaal, Lache, met naast de camping een oude meander. Op het terrein (naast de camping) is ook een zwemplas.

Vanaf deze camping willen we graag de rijke natuurhistorische omgeving verkennen. Kenmerkend voor het milieu van Jena zijn schrale semi-droge en droge graslanden, vooral op kalksteenhellingen. De zone van Eisenach naar Jena is een Muschelkalkgebied met vele rustige dwarsdalen waar in het voorjaar prachtige tochten te maken zijn. Voorkomende plantensoorten zijn Beemdgras, Gamander, Tijm, Graslelie, Bromus-grassen, Knoopkruid, verschillende klavers, Gentianen en veel orchideeën, zoals Bokkenorchis, Spinnenorchis, Vliegenorchis en vele andere.

In de omgeving zijn gemengde loofbossen van Eik, Beuk, Haagbeuk, Linde, Wilde lijsterbes en Hazelaar, terwijl op de zuidelijke hellingen Dennen domineren. De gemengde loofbossen zowel als de hete droge struwelen trekken veel vogels aan. Verschillende soorten spechten en zeldzame soorten zoals de Nachtzwaluw, Boomleeuwerik, Sperwergrasmus en Ortolaan broeden hier. De open delen van de plateaus zijn jachtgebied van uilen. Ook op de camping zijn veel vogels: Nachtegaal, Wielewaal, Rietzanger, Putter, Ringmus.

Het is bovendien een omgeving die rijk is aan vlinders en libellen. Er is een goed ontwikkeld fietspadennetwerk, waardoor fietsers soms niet eens veel langer over de weg naar het beginpunt van de excursie doen dan de auto’s. Ook de wandelpaden in de natuurgebieden zijn goed gemarkeerd en onderhouden. Het bezoekerscentrum van NaBu (natuurbeschermingsvereninging) in het fantastische Leutratal is erg interessant, het is het oudste natuurgebied van Thüringen. Daar starten wandelingen waarin de talrijke orchideeën soorten te zien zijn.

In de omgeving zijn een aantal steden met een rijke geschiedenis die zeker een bezoek waard zijn. De historische steden van Thüringen liggen op slechts een steenworp afstand van elkaar. (Erfurt, Weimar, Eisenach, Gotha en Jena). Jena heeft een erg mooie en grote botanische tuin.

We zijn in 2016 eerder in dit gebied geweest, terug te vinden in de verslaglegging van die kampeervakantie. Er is ook een verslag van een KNNV-reis Thüringen van 2015.

Neem alvast een kijkje op de Camping & Ferienpark Bei Jena. Er zijn ook trekkershutten en bungalows te huur.

Ga verder naar K07 Nationaal Park de Veluwezoom of

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2022