Kop van Overijssel

Deze kampeervakantie is een aanrader voor (groot)ouders om met hun (klein)kinderen te komen kamperen. Er wordt ook een speciaal programma verzorgd als er meerdere kinderen aanwezig zijn.

Let op: de peildatum was 1 februari. Neem contact op met de coördinator om te bespreken of er nog plaats is op de camping.

De kop van Overijssel en de dalen van Linde en Tjonger vormen een prachtige streek om te fietsen, wandelen en varen. Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, moerasbossen, rietvelden en bloemrijke hooilanden. Alle fases in de ontwikkeling van open water tot moerasbos zijn er te vinden: oprukkende oeverbegroeiing en dichtgroeiend water, drijftillen, rietlanden en voedselarm grasland.

Trilveen, een belangrijk stadium in het proces van verlanding, is een soort drijvend tapijt dat net wel – of net niet- begaanbaar is. Alleen bij zuiver, helder water kan deze verlandingsfase op gang komen. Hier zijn orchideeën als Groenknolorchis en Veenmosorchis te vinden en voor een geoefend oog zelfs het zeer zeldzame rood Schorpioenmos.

Waar zich op het water een tapijt van vervlochten wortels vormt, ontstaat drijftille of kragge. Hierop vinden we iets wat lijkt op een bloemrijk hooiland met echte koekoeksbloem, moeraskartelblad en verschillende soorten orchideeën. De bloemen trekken onder andere vlinders aan zoals de Zilveren maan en de Grote vuurvlinder.

De Linde (in het Fries: Lende) is een laagland beek waarvan een deel de grens vormt tussen Friesland en Overijssel. De moerassige Lindevallei bestaat uit graslanden, grotendeels verlande petgaten en dichte elzenbroekbossen. Het dal vormt een verbinding tussen de Weerribben-Wieden en natuurgebied de Rottige Meente, dat ook een bezoekje waard is.

Iets noordelijker stroomt de Tjonger of Kuinder (Fries: Tsjonger of Kuunder). Overal zie je veenweides met sloten. Grote boterbloem, Waterviolier, Kransvederkruid, Holpijp, Waterdrieblad, Noordse zegge en Rode pimpernel komen er voor, mede dankzij het kwelwater dat omhoog komt. Het is het leefgebied van veel vogels en libellen. Op de Linde en de Tjonger is het mooi kanoën, net als in de Weerribben. Het is mogelijk uitdagende lange tochten te maken.

Aan de dijk om het veenweidegebied met de Weerribben ligt het interessante Kuinderbos, het oudste bos van de Noordoostpolder. De lijst van zeldzame planten in dit bos is te lang om op te noemen. Er groeien 23 soorten varens waaronder de zeer zeldzame Lansvaren, Zachte naaldvaren en Geschubde mannetjesvarens in twee ondersoorten. En er zijn meer dan vijfhonderd soorten nachtvlinders geteld. En 50 soorten libellen. Het bos bevat de restanten van de Kuinderburcht uit de twaalfde eeuw. De oude haven van Kuinre is rijk aan Ringslangen.

In het Kuinderbos ligt een natuurkampeerterrein; de afstand tot de Weerribben is tien kilometer. In de dalen van Linde en Tjonger is het mooi fietsen.

Het kampeerterrein – de Veenkuil – ligt aan een plas met een zwemstrandje. Je kan er een roeibootje huren en er is een vogelkijkscherm. Op de kampeervelden staan speeltoestellen en er naast is zelfs een huttenbouwbos.

Beschikbaar zijn tipi-tenten met inventaris en een soort trekkershut. Campers en caravans zijn toegestaan. Voor de avontuurlijke kampeerder zijn er vlotten in het water en je kan zelfs kamperen in een boomhut. Kijk hier maar eens rond.

Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 30,- en voor jongeren € 16-. De kosten voor de camping zijn voor eigen rekening.

Voor nadere informatie: Frans Duijm, tel: 06-22205668, email: fransduijm@akc.knnv.nl

Ga verder naar K15 Lac du Der of

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2023