Jongerencursus

VeldBiologische Werkweek Jongeren (BWJ): ecologie en landschap

Dit jaar gaan we “Proefdraaien” met de driejaarlijkse cyclus “Veldbiologische Werkweek Jongeren”. Pas volgend jaar starten wij volop zoals hieronder beschreven. Op dezelfde plek, maar dan eind augustus 2022.

Ben jij zelf een pionier? Denk jij graag mee? Of ben jijzelf ook een ‘oude sok’? Dan is dit je kans om de cursusweek naar jouw ideeën en ervaring vorm te geven; in het veld! Proefdraaien betekent niet alleen dat de werkweek al doorgaat met slechts een handvol deelnemers, maar ook dat we dit jaar nog soepel omgaan met de leeftijdsgrens (tot 35 jaar krijgt wel ‘voorrang’ bij de aanmelding). Verder mag de week wat ‘rommeliger’ zijn dan de echte cursus en ook ligt de lat dit nul-jaar wat minder hoog. 

Bij proefdraaien hoort ook dat we na de eindafrekening van de cursusweek ‘de rest van de kamp-kas’ eerlijk verdelen.
En wel om deze reden: een proef mag immers mislukken – en als het mislukt krijgen ze natuurlijk niet het hele kamp-geld terug, maar toch wel minstens hun deel van wat er overblijft. Een buffer opbouwen voor volgend jaar is dan immers ook niet langer van toepassing.

Jouw​ interesse in de natuur, biodiversiteit, landschappen en hun samenhang, kan deze zomer volop aan zijn trekken komen! Dat is: als je deelneemt aan onze VeldBiologische Werkweek voor Jongeren (BWJ). Bij ons leer misschien nog net niet ‘het naadje van de kous’ over het determineren van allerlei planten en dieren, maar je leert hier wel heel veel over de samenhang. De plek en de rol van de plant- en diersoorten in hun omgeving staan bij ons centraal. Onze week-cursus gaat dus vooral over Ecologie en Landschap. Maar daarvoor is het natuurlijk wel erg handig om van veel plant- en diersoorten de naam te leren. Soorten-kennis en het leren lezen van het landschap, gaan bij ons hand in hand.

Wil je deze zomer nog mee doen? Lees dan voordat je je aanmeldt eerst nog even hieronder het Wie, Wat, Waar, Wanneer, Hoe, Waartoe enz.

WIE

Voor 18-35 jarigen uit het hele land houden wij deze cursusweek. Ben je al goed thuis in een of andere soorten-groep, dan ben je extra welkom, want leren doe je vooral van elkaar. Wij richten ons met de cursusweek op studenten van opleidingen op het gebied van natuur en milieu, denk aan biologie-studenten en leerling-boswachters. Maar ook als je ‘er nog niets van af weet’, ben je welkom bij ons – als je maar serieuze belangstelling voor de natuur hebt. Bedenk maar eens dat elke specialist op minstens één ander gebied een beginneling blijft, en ooit op zijn eigen gebied ook wás. Ben jij NJN-er, of lid van een van de andere Jeugdbonden voor Natuurstudie, of net als wij “oude sok”, dan ben je eveneens extra welkom omdat je dan een stukje jongerencultuur meebrengt – dat is vooral voor de avonden.

Wie dit voor jullie organiseert? Dat is de KNNV, de Vereniging voor Veldbiologie. Onze ‘paraplu-vereniging’ wil op alle mogelijke manieren (jonge) mensen aan de natuurstudie helpen, in de volle breedte. Onze cursusweek is één van de vele manieren. Bedenk alsjeblieft dat alle oude veldbiologen ooit jong waren … Wij werken als regelaars van deze week samen in de BWJ-werkgroep. Wij zijn: Erik Jongejan, Ruud Maarschall en Johannes J. Nieboer. Onze landelijke werkgroep werkt nauw  samen met de Algemene KampeerCommissie (AKC) voor wat betreft de site, de aanmelding, de betaling en meer.

WAT

Onze werkweek is een brede veld-biologische cursus. Wij zijn vijf dagen achtereen, drie dagdelen per dag, bezig met alles wat je buiten tegen kunt komen. Ons accent ligt natuurlijk op alles wat leeft, maar wij stellen ons open voor alle verschijningen. Deze week blijven kamperen is onmisbaar voor deelname aan de cursusweek, want erg praktisch, en het is ook vast nogal leuk. Maar ons doel is Veldbiologie in al zijn aspecten.

Wat veldbiologie in de volle breedte betreft, is de Sint-Jansberg-cursus, dit jaar dus, nog maar het begin. Dit is alleen nog maar onze land-cursus.  Met onze zoetwater-cursus volgend jaar (in de Biesbosch) ben je al een stuk verder. Als je in het jaar daarop ook nog deelneemt aan onze zilt/zout-cursus, dan pas ben je een all-round veldbioloog. Onze complete cursus bestrijkt dus drie jaren. En de echte brede veldbiologen beginnen daarna van voren af aan …

WAAR, WANNEER

Midden in het bos nabij de Sint-Jansberg bij Mook, Noord-Limburg, kamperen wij op de grote stuwwal ten zuiden van Nijmegen. Voor ons is hier het terrein van scoutinggroep Don Bosco gereserveerd van maandag 2 t/m vrijdag 6 augustus.

Het terrein waar wij kamperen, kun je bijna per trein bereiken: je stapt uit op station Mook (Arriva), en dan fiets je nog zo’n 10 minuten.

HOE

In kleine groepen bezoeken wij overdag het omringende stuwwallen-gebied. Maar ook de Maas en haar oude rivierlopen, en de bijbehorende kommen, oeverwallen en rivierduinen komen aan bod. Soms zijn de excursies op loopafstand. Maar meestal gaan we op de fiets. Onze excursieleiders zijn florist, zoöloog, ecoloog, hydroloog, of landschapsecoloog, en sommigen zijn alles tegelijk. Misschien wil jij dat ook worden?

’s Avonds delen wij kort onze ervaringen en bijzondere waarnemingen. Voor de liefhebbers van achtergrond en verdieping zijn er dan bovendien presentaties door deelnemers of specialisten. Daarbij gaan zij dieper in op de excursies etc. En daarna … neem je gitaar mee, of wat dan ook, en reken niet te veel op voldoende slaap.

WAARTOE

Als jij student bent, kun je in principe een credit (European credit = 28 studie-uren) krijgen voor serieuze deelname. Als je ook ‘s avonds serieus mee doet, is de cursusweek wel goed voor minstens 40 uur! En met een verslag oid. erbij kun je er wellicht twee cedits mee verdienen! Maar doe dan wel vooraf een voorstel aan jouw studiebegeleider. Er wordt samengewerkt met de Universiteiten van Wageningen en Nijmegen en met Hogeschool HAN-Nijmegen. Studeer jij daar, dan is het pad dus al enigszins geplaveid. Het niveau van onze cursus is in ieder geval niet lager dan dat van de veldcursussen die voorheen door de universiteiten zelf werden gegeven (en die wijzelf gevolgd hebben).

Maar het gaat in de cursusweek natuurlijk niet echt om de studiepunten; het gaat ons om het spel: de Veldbiologie.

HOEVEEL

De kosten zijn € 195 voor leden van een afdeling van de KNNV en € 245 voor niet-leden. Jullie bijdrage is zo laag gehouden als maar kon. Wat daarbij enorm hielp, is dat wij een ruime bijdrage kregen uit het fonds van Ger van Zanen. Net als jij, was hij bevlogen voor de veldbiologie. Toen hij dood ging, gaf hij zijn vermogen aan de KNNV, met een ‘oormerk’. Zijn geld moet de plaatselijke of regionale clubs van veldbiologen (de KNNV-afdelingen) versterken.

Net als Ger zetten ook wij daar op in. Maar wij doen dat indirect, dus met tussenstappen. Met der tijd worden jullie namelijk natuurlijk allemaal vaardige, deskundige veldbiologen. En dus gaan jullie natuurlijk allemaal zelf excursies leiden etc. Tenminste zo ging het ooit met de leden van de BWJ-werkgroep en met Ger van Zanen zelf in Amsterdam.

Voor de duidelijkheid zetten we het er nog maar even bij: met dat lidmaatschap van een KNNV-afdeling verdien zo’n € 15, want dat lidmaatschap kost je bij de meeste afdelingen zo’n € 35. Meld je dus snel aan bij een afdeling https://knnv.nl/afdelingen/ of via de knop ‘lid worden’ in het zwarte deel bij over ons onderaan deze pagina.

WAT ZIT ER BIJ-IN en wat niet

Het eten en drinken voor de hele week heb je met je bijdrage al betaald (ontbijt, lunchpakket en avondeten, koffie en thee). Maar het koken en afwassen etc. gaat natuurlijk niet vanzelf. Wij verwachten daarom van jou dat jij meewerkt, bij toerbeurt. Dat geldt trouwens ook voor het schoonmaken. Ook voor de toiletten kom jij dus aan de beurt!

Als jij ervaring hebt met koken voor groepen, dan horen wij dat trouwens graag. En als je vrienden, kennissen of familie hebt die in de kookploeg willen, dan is dat helemaal mooi. Fulltime kookploegers kunnen zelfs hun hele bijdrage verdienen met hun werk.

De kosten voor het verblijf zitten ook bij de prijs in. Je hebt daarbij de keuze tussen slapen in je eigen tent of in een van de slaapzaaltjes in het gebouw van de scoutinggroep, tegen dezelfde kosten dus. Er zijn natuurlijk ook douches en sanitair.

Van een heel andere orde zijn de “Veld-biologische Voorzieningen”. Wij voorzien wel in een beperkt aantal determinatie-gidsen, loupes, etc., maar als jezelf eea. kunt meebrengen is dat natuurlijk veel handiger. Verrekijkers zorgen wij nooit voor, terwijl die o-zo-handig zijn. Vooral als je die heel dichtbij kan focussen. Maar als je nou een binoc brengt, is dat helemaal fantastisch. Je krijgt dan een beloning. Dan komen we je namelijk gegarandeerd met de auto op het station ophalen. Moet je maar even bellen.

Een fiets is echt nodig voor serieuze deelname aan de excursies (en dus voor de credits), en zit niet bij de prijs in. Neem dus zelf jouw eigen fiets mee of huur er plaatselijk een. Bij elkaar achterop de fiets kan echt niet, daarvoor fietsen we veel te ver. Een auto parkeren bij de kampeerplek in de buurt zit er niet in. Dat is alleen toegestaan als je gehandicapt bent; laat maar even weten.

WAARnemingen

Op www.waarneming.nl maken we voor het kamp een bioblitz aan. Alle waarnemingen zijn dan gebundeld en per direct toegankelijk. En zijn dan bruikbaar voor natuurbescherming. Als jij daar ervaring mee hebt, of als jij daarbij wilt helpen, dan horen wij dat graag vooraf (bijvoorbeeld bij “opmerkingen”).

TOT SLOT

Vanzelfsprekend houden we rekening met de COVID-19-decreten van onze overheid.

Er is maar plaats is voor 30 deelnemers. Dus meld je snel aan:

Pas na betaling (via de automatische incasso) is je aanmelding definitief.