Graubünden

K13 Zwitserland, Graubünden, Thusis, zaterdag 6 augustus t/m 20 augustus 2022

Contact: Yolande Holthuijzen, tel: 06-83708934, email: penningmeester@akc.knnv.nl

Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 49,- en voor jongeren € 27,-. De kosten voor de camping zijn voor eigen rekening.

Afstand vanaf Utrecht naar Thusis is ca. 900 km.

Een kampeervakantie in de zomer in de bergen heeft altijd iets bijzonders. Dat zijn natuurlijk de verlokkingen van het hooggebergte met hoge toppen, verre uitzichten, gletsjers met het blauwe ijs, maar ook de bergflora met zijn specifieke planten en de bergmarmotten.

Het kanton Graubünden, waar wij kamperen in Thusis ligt in het zuidoosten van Zwitserland en ligt volledig in het Alpengebied. Het is qua oppervlakte het grootste kanton van het land, maar is door de ligging in de bergen vrij dunbevolkt en er is geen sprake van massatoerisme. Hier kun je een kijkje nemen op de camping.

Graubünden heeft zo’n 1.000 bergtoppen, waarvan er 360 boven de 3.000 meter uitkomen. De hoogste berg in de Rätische Alpen en in het kanton is de 4.049 meter hoge Piz Bernina. De Rätische Alpen vormen het meest westelijke deel van de Centrale Alpen. De belangrijkste bergdalen in het gebied zijn het Engadin, Survelva en Albuladal.

Door de grote variatie aan mineralen zijn de Alpen bij uitstek een gebied met een grote variatie aan plantensoorten, waar veel vlinders en andere insecten op afkomen. Boven de 400 meter vormen de Alpen een geïsoleerd eiland voor veel soorten, die niet in de lagere gebieden buiten de Alpen kunnen overleven. De alpiene zone ligt tussen de 1800 en 3000 meter hoogte en bestaat uit laaggroeiende en bodembedekkende planten. De vegetatie wordt sterk beïnvloed door de duur van de sneeuwbedekking in de winter, het gesteentetype in de ondergrond en de hoeveelheid wind. Een klein aantal plantensoorten groeien op hoogtes tot 2800 meter; veel ervan zijn kussenvormig zoals Schildkruid en het Stengelloze lijmkruid. Ook Edelweiss groeit op deze hoogten. Ook op sneeuw en ijs komen nog soorten voor. De groenalg Chlamydomonas nivalis groeit op firnvlakten en veroorzaakt een rode kleur in de sneeuw, een effect dat bloedsneeuw genoemd wordt.

Leuk zijn vooral ook de vogelsoorten die tot ver in het hooggebergte voorkomen: Rotslijsters en Rotskruipers en veel tapuiten.

Ga verder naar K14 Drentsche Aa of

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2022