Noordhollands Duinreservaat

K02 Nederland, Noordhollands Duinreservaat, zaterdag 30 april t/m zaterdag 7 mei 2022

Contact: Ingrid Martin, tel: 06-30087539, email: ingridmartin@akc.knnv.nl

Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 30,- en voor jongeren € 17,-. De kosten voor de camping zijn voor eigen rekening.

In het duingebied van het Noordhollands Duinreservaat heeft de natuur voorrang. Auto ‘s komen er niet en dat betekent in alle rust wandelen en fietsen. Het Noordhollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare.

Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden.

In het Noordhollands Duinreservaat komen veel plant- en diersoorten voor. Dit heeft alles te maken met de uitgestrektheid en afwisselende begroeiing. Ook de hoogte, de vochtigheid, het kalkgehalte en het menselijk gebruik in het verleden hebben gezorgd voor een grote verscheidenheid aan soorten. In het duinreservaat bij Heemskerk komen oude reuze paraboolduinen voor, grenzend aan het infiltratiegebied. Vanuit de vogelkijkhut “het Boetje van onze Kees” zijn soms Roerdomp, Waterral en IJsvogel te zien naast de kolonie Aalscholvers.

Naast het duingebied liggen een aantal andere natuurgebieden die de moeite van het bezoeken waard zijn: Marquette en de graslanden aan de Noordermaatweg. Rondom het kasteel Marquette in het plaatsje Heemskerk, bekend om zijn stinsenplanten, liggen weilanden en een waterberging. Het land van de Marquette golft een beetje, het hogere land ligt namelijk op een strandwal en de lagere delen waren vroeger onderdeel van het stroomgebied van het Oer-IJ. De drassige omstandigheden zorgen voor massa’s Dotterbloemen, gevolgd door het paars van Echte koekoeksbloemen. Ook is het grasland uitermate geschikt voor weidevogels.

Ten noorden en oosten van Castricum ligt een bijzonder gebied, de duinpolders. De overgang van de duinen naar de veenweiden is hier bijna niet aangetast door menselijke invloed. Het water van de hooggelegen duinen stroomt langzaam in de sloten achter de duinen. Dit schone kwelwater wordt zo lang mogelijk vast gehouden in de Schoonwatervallei en de gebieden van De Hooge Weide. Allerlei plantensoorten zoals Rietorchis, Bijenorchis, Keverorchis, Echte koekoeksbloem, Rond Wintergroen, Dwergbies en veel mossoorten komen spontaan terug. De poelen zijn ontdekt door kikkers, salamanders, rugstreeppadden, watervogels, sprinkhanen en libellen.

Pal langs de A9, zowel links als rechts, ter hoogte van Limmen en Heiloo ligt het natuurgebied Het Die. Dit gebied bestaat uit meerdere percelen weiland rondom het water Die. De percelen krijgen nog een snufje ziltigheid mee van het enigszins brakke Die-water. Hier groeit van alles wat in de rest van de provincie zeldzaam is geworden. In het voorjaar en zomer zijn er weidevogels, die er broeden en hun jongen grootbrengen.

Wie een flinke fietstocht wil maken kan naar de Eilandspolder, langs dorpjes als De Rijp en Graft, met eveneens mooie natuurgebiedjes onderweg zoals de Hempolder bij Akersloot.

We kamperen op het natuurkampeerterrein “Klein Hemelrijk” te Heemskerk aan het aangrenzende Noordhollands Duinreservaat. In het omliggende duingebied liggen diverse wandel -en fietsroutes. Het strand en de zee zijn een kwartiertje fietsen door het prachtige duingebied. Hier kan je genieten van de ruimte, rust en het natuurlijke karakter. Naast tenten mogen kleine kampeerbusjes, vouwwagens en caravans op het terrein staan. Neem vast een kijkje op dit mooie natuurkampeerterrein.

Neem ook eens een kijkje bij het Landschap Noordholland en bij de site duinenenmensen.

Ga verder naar K03 De Morvan of

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2022