Auvergne

K08, Frankrijk, Auvergne: St. Nectaire, zaterdag 18 juni t/m zaterdag 2 juli 2022

Contact: Inge van Iterson, tel: 06-14100926, email ingevaniterson@akc.knnv.nl

Het inschrijfgeld bedraagt per volwassene 49,- en voor jongeren 27,-. De kosten voor de camping zijn voor eigen rekening.

De afstand vanaf Utrecht naar St. Nectaire is ca. 925 km.

Auvergne beslaat het oostelijk deel van het Centraal Massief, een granieten hoogvlakte die oprijst ten zuiden van het centrum van Frankrijk. De Auvergne werd o.a. door vulkaanuitbarstingen gevormd. Het is vooral een natuurgebied, met weiden, bergketens, oude vulkanen, kloofdalen, gletsjermeren en kratermeren.

Grote delen zoals het Parc des Volcans zijn beschermd. Het Parc des Volcans ligt midden in de Auvergne, het vulkanisch gebergte in het centrale deel van Frankrijk.

Het Centraal Massief is in het Paleozoicum (600 tot 225 miljoen jaar geleden) ontstaan en is daarmee veel ouder dan de Alpen of de Jura. Door verwering en erosie sleet het af tot een hoogvlakte. In het Mesozoicum (225 tot 65 miljoen geleden) werd het afgesleten massief omringd door de opdringende oceaan en kreeg het een krans van kalksteenafzettingen. In het Tertiair (65 tot 2 miljoen jaar geleden) werden door het opdringend water opnieuw sedimenten afgezet, nu van leem, zandsteen en zand. In het jongste tijdvak Quartair kreeg het gebied zijn huidige vorm. In het gebied van het huidige Auvergne ontstond vulkanische activiteit en de vulkanen van de Cantal, Mont Dore en anderen.

De ijstijden kapselden de vulkaantoppen in, en door de gletsjers werden de koppen langzaam maar onverbiddelijk weer afgeschild en ontstonden diepe keteldalen (cirques). De vulkaanketen van de Monts Dome is nog veel jonger en tussen de 100.000 en 5000 v. Chr. ontstaan. Deze toppen zijn daarom nog minder aangetast door erosie. De vulkanen zijn nu ingeslapen, de laatste vulkanische verschijnselen die nog kunnen worden waargenomen zijn de warmwaterbronnen waar de Auvergne bekend om is. De resten van vulkaanuitbarstingen komen in allerlei verschillende vormen voor: koepelvulkanen, kransvulkaan, kraterpijpen, orgelpijpen (te zien bij en ernaar vernoemd is het stadje Bord les Orgues).

De Puy de Dome is de meest beroemde vulkaan, een berg van 1465 m. hoogte. De Chaine des Puys is de keten van bergen, die zich uitstrekt over 45 km en is op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. De meer dan 80 koepelgebergten en kraters bevinden zich in het hart van het Parc Naturel Regional des Volcans.

De Mont-Dore in het Massif du Sancy behoort tot de ruigste delen. Tussen de spitse toppen en valleien vind je rivieren met watervallen die uitmonden in meren. Deze streek kent een grote rijkdom aan klimaat-, gesteente- en landschapstypen van soortenrijke alpine graslanden, heideachtige vegetaties tot schaduwrijke ooibossen.

Je vindt er vele soorten orchideeën als de Bijenorchis, Poppenorchis, Harlekijnorchis, Wit bosvogeltje en een Alpine flora, zoals Zonneroosjes, verschillende gentianen en steenbreeksoorten. En in de bossen o.a. het Eenzijdig wintergroen en Salomonszegel. Verder vogels als de Slangenarend, Kiekendief, Rode wouw en veel zangvogels en veel vlinders en insecten. Kortom een zeer veelzijdig gebied waar een grote diversiteit aan excursies mogelijk is.

We kamperen op camping Le Viginet, gelegen op een zuidhelling in het stadje Saint Nectaire. Het staat bekend om zijn geneeskrachtige waterbronnen en de Saint Nectaire kaas en ligt in het vulkanisch gebied. We waren hier eerder in 2008. Lees hier wat we daar toen beleefd hebben.

De camping heeft ruime kampeerplaatsen. Er is de mogelijkheid om een trekkershut of mobilhome te huren. Er is een campingwinkel en een zwembad op het terrein.

Ga verder naar K10 Öland of

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2022