Albarracin

K04 Spanje, Albarracín, zaterdag 21 mei t/m zaterdag 4 juni 2022.

Contact: Yolande Holthuijzen, tel: 06-83708934, email: penningmeester@akc.knnv.nl

Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 49,- en voor jongeren € 27,-. De kosten voor de camping zijn voor eigen rekening.

Afstand vanaf Utrecht naar Albarracin is ca. 1.670 km.

Albarracín, een nieuwe kampeerbestemming voor de KNNV, ligt zo’n 150 km. pal ten oosten van Madrid, in de provincie Teruel in het meest zuidelijke deel van de regio Aragón. Je kunt hier de camping bekijken.

Het wordt wel gezien als “het mooiste dorp/stadje van Spanje” en is uitgeroepen tot werelderfgoed. Het middeleeuwse Moorse stadje ligt op een hoogte van ca. 1100 m. op een schiereiland midden in de rivier de Guadalaviar en is de grootste plaats in het uitgestrekte natuurgebied Montes Universales (tot bijna 2000 m. hoog) en Sierra de Albarracín.

Het gebied is – met ongeveer 5000 inwoners op het oppervlak van de provincie Utrecht – zeer dun bevolkt. De berggebieden maken deel uit van Sistema Ibérico. De rivieren Taag, Júcar en Guadalaviar ontspringen er. In het gebied komen zeer verschillende geologische lagen aan de oppervlakte, waardoor in de diverse gebieden een uiterst gevarieerde plantengroei is ontstaan. Het gebied geldt als één van dé “plant hunting regions” op het Iberisch schiereiland! Maar wellicht nog bekender is het om zijn bijzonder rijke vlinderfauna. Verschillende Spaanse endemische soorten komen alleen in dit gebied voor.

In juni 2014 was hier een KNNV-hotelreis; lees hier het verslag van die reis. Er staan maar liefst 84 soorten dagvlinders genoemd en afgebeeld. Ook de botanische hoogtepunten worden behandeld, per habitat: Tomillar (garrigue met veel Tijm), Sabinar (bos met jeneverbessen), Pinar (dennenbos), Melojar (eikenbos), Pradera Húmeda (nat grasland), Tremedal (bosveen) en Campo (graanakker). Op de vogellijst prijken o.a. Slangen-, Dwerg- en Havikarend, Vale Gier-, Alpengier- en Rotszwaluw, Blonde en Zwarte Tapuit, Bril- en Baardgrasmus.

Ga verder naar K05 Ommen of

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties