Vercors

We gaan weer naar de Vercors in de Franse Voor-Alpen. Centraal staat een bergkam van meer dan 2000 meter hoog die van noord naar zuid loopt over 60 kilometer. De kam is zo steil dat er geen wegen overheen gaan. Wel zijn er wandelpaden waarvan sommige uitdagend zijn.

Het is één van de grootste kalkgebergten van Europa. Het begon 200 miljoen jaar geleden op de bodem van een tropische zee. Nu is het een gebied met kammen, plateaus, kliffen, heuvels en diepe dalen, met kalksteen en mergel. In een kalkbodem zakt water gemakkelijk weg. Je vindt er dus nauwelijks beken, vennen en moerassen. Door het oplossen van kalk in water ontstaan karstverschijnselen, waaronder grotten. Op sommige plekken kun je fossielen vinden.

Een groot gebied is aangewezen als Parc naturel régional. Het herbergt 125.000 hectare bos.

Het huidige klimaat varieert er van mediterraan op de zuidelijke hellingen tot een bergklimaat op de alpenweiden en bergtoppen. Het zuidelijke deel van de bergrug is het Réserve naturelle des Hauts Plateaux. Dit is een onbewoond gebied van 17000 ha, zonder verharde wegen, met een paar onbemande berghutten. Het is niet gemakkelijk bereikbaar, iets voor doorzettende fijnproevers. Je kunt overnachten in de berghutten of je bivaktentje ernaast zetten.

De fauna en flora kent een grote diversiteit door de verschillen in hoogte en klimaat; ook zijn er zure bodems ontstaan. Het gebied telt 1800 soorten planten waarvan 60 orchideeën, 70 soorten zoogdieren, 140 soorten vogels en verder talloze vlinders en andere insecten, enz.

Op de Vercors groeien bijvoorbeeld de Edelweiss, Berardia, Noccaea rotundifolia, Alpenmansschild, Stengelloze silene, Allioni’s klokje, Dryas, Aurikel, Vlierorchis, het Venusschoentje, Zuidelijke bostulp, Turkse lelie en Zwartkoren. In de bergen leven onder andere Sneeuwmuizen, Gemzen, Steenbokken, Mouflons, Marmotten, Lynx en Wolf. Ook de fraaie Vuursalamander, Smaragdhagedis en Parelhagedis komen er voor, evenals de Toornslang, Aspisadder en Adderringslang. Van de vogels zijn het Korhoen, Alpensneeuwhoen, drie soorten gieren, Notenkraker, Alpenheggemus en Waterspreeuw vermeldenswaard.

De deelnemers aan de kampeervakanties in 2002 en 2014 waren enthousiast over de oostkant van het massief hoewel het er zelfs aan het eind van de zomer erg koud kon zijn. Je kunt dat lezen in de verslagen van 2002 en 2014. Maar van daaruit was het niet goed mogelijk om de westkant te bezoeken. Daarom gaan we deze keer eerst de westkant bekijken. We doen dat nu in het voorjaar om meer kans te hebben op vroegbloeiers, zoals orchideeën.

We beginnen op een camping bij Chapelle-en-Vercors: Les Myrtilles. Neem gerust een kijkje op de camping. In deze omgeving liggen ook mooie stadjes en grotten. Na een week verhuizen we. Als je wilt, kan je via de Col de Rousset (1200 m) en de Col de Menée (1457 m) rijden. Je kan ook vlakker rijden via Grenoble.

De tweede camping ligt aan de andere kant van de berg bij Gresse-en-Vercors: Les 4 Saisons. ( ) Deze tamelijk luxe camping, die op 1200 meter ligt, is de vorige keren goed bevallen. Hier vind je de camping. In de omgeving zijn veel wandelmogelijkheden met prachtige vergezichten. Er was een asfaltweg en een stoeltjeslift om wandelingen hogerop te starten. In twee weken zomer zijn er ruim 200 soorten planten genoteerd, meer dan 80 soorten vlinders en meer dan 60 soorten vogels, o.a. Steenarend en Slangenarend.

De afstand vanaf Utrecht is ongeveer 1000 km.

Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 49,- en voor jongeren € 27,-. De kosten voor de camping zijn voor eigen rekening.

Voor nadere informatie: Frans Duijm, tel: 06-22205668, email: fransduijm@akc.knnv.nl

Ga verder naar K08 Teutoburgerwoud of

Ga terug naar het overzicht van de kampeervakanties 2023